logo

•• Správna orientácia v povinnom označení potravín - jedna z ciest na zníženie množstva vyhodených potravín ••

Medzi povinné označenia na obaloch potravinárskych výrobkov patria aj dátum trvanlivosti a dátum spotreby potraviny. 

Zlepšením informovanosti spotrebiteľov o význame týchto označení na etiketách potravín sa zníži neistota spotrebiteľov, pokiaľ ide o požívateľnosť potravín.


Dátum minimálnej trvanlivosti

Pojem "Minimálna trvanlivosť do“ určitého dátumu - uvádza dátum, dokedy si potravina uchová svoju predpokladanú kvalitu.

Zjednodušene môžeme povedať, že dátum minimálnej trvanlivosti je indikátorom kvality potraviny.

Je určený pre potraviny, ktoré nepodliehajú rýchlej skaze z mikrobiologického hľadiska. Medzi takéto potraviny patria napríklad trvanlivé pečivo, hrach, fazuľa, cestoviny, ryža, kečup, olej, cukrovinky a pod.

Za predpokladu, že sú dodržiavané návody na skladovanie potraviny a balenie nie je poškodené, je potravina aj po dátume minimálnej trvanlivosti ešte stále bezpečná na konzumáciu. Senzorické vlastnosti potraviny však nemusia byť také dobré ako do dátumu trvanlivosti. Potravina môže stratiť svoju chuť a textúru.

Vlastné  senzorické (vizuálne, čuchové a chuťové) hodnotenie je vhodnou metódou pre ďalšie použitie potraviny po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti. Spotrebitelia by sa mali zároveň uistiť, že obal je neporušený a najmä, že sušené produkty ako sú cukor, múka a káva, nie sú navlhnuté a sú bez prítomnosti hmyzu.

Dodržiavajte základné pravidlá:  

  • Predtým ako potravinu po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti vyhodíte, skontrolujte či je obal neporušený a či potravina vyzerá, vonia a chutí dobre.  
  • Dodržiavajte všetky pokyny na skladovanie potraviny, pred a po jej otvorení.
  • Dodržiavajte všetky pokyny na konzumáciu po jej otvorení.


Dátum spotreby

Pojem "Spotrebujte do" určitého dátumu - uvádza dátum, dokedy je možné potravinu bezpečne konzumovať.

Zjednodušene môžeme povedať, že dátum minimálnej trvanlivosti je indikátorom bezpečnosti potraviny.

Je určený pre potraviny podliehajúce rýchlej skaze z mikrobiologického hľadiska. Medzi takéto potraviny patria napríklad čerstvé ryby, mäso a výrobky z mäsa, hydina, vajcia, mlieko a mliečne výrobky, cukrárske výrobky a pod.

Potraviny s prekročeným dátumom spotreby môžu byť kontaminované škodlivými baktériami, avšak nemusia vykazovať žiadne zmeny, preto by nemali byť konzumované.

Pri potravinách označených "spotrebujte do" musia byť vždy uvedené podmienky skladovania, napríklad „uschovávajte pri teplote 2 - 4oC“. V prípade ich nedodržania sa potravina rýchlejšie pokazí a vy môžete riskovať otravu.

Predĺžiť trvanlivosť potraviny za dátum spotreby môžete jej zmrazením ihneď po nákupe. Potravina musí byť správne zamrazená.

Po otvorení potraviny s dátumom "spotrebujte do", dodržiavajte všetky pokyny na skladovanie a používanie ako napríklad "skonzumujte do dvoch dní po otvorení". Zároveň platí, že potravinu musíte skonzumovať pred uplynutím dátumu “spotrebujte do”.

Dodržiavajte základné pravidlá:  

  • Nekonzumujte žiadnu potravinu po uplynutí dátumu spotreby.
  • Dodržiavajte všetky pokyny na skladovanie potraviny, pred a po jej otvorení.
  • Dodržiavajte všetky pokyny na konzumáciu po jej otvorení.
  • Potravinu zmrazujte do dátumu spotreby.

 

Na stiahnutie:
Leták k dátumu spotreby a dátumu minimálnej trvanlivosti - Štátna veterinárna a potravinová správa SR

 

Zdroj:
http://ec.europa.eu/food/food/sustainability/index_en.htm
http://www.svssr.sk/dokumenty/potravin/Clarification%20sheet%20DS%20a%20DMT.pdf

 

 

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...